8 znakov, da vam primanjkuje vitaminov in mineralov

28. aprila, 2021Kategorija: Imunski sistem

Dan ali teden nezdrave prehrane ne bo naredil veliko škode. Ko pa dalj časa ne poskrbimo za zdrave obroke, se lahko pokažejo znaki, ki kažejo na pomanjkanje hranilnih snovi.

8 znakov pomanjkanja hranilnih snovi
Manjkajoče vitamine in minerale lahko hitro nadomestimo s primerno prehrano ali prehranskimi dodatki. Znaki, da telesu primanjkuje hranilnih snovi:

1. Izpadanje las

Normalno je, da na dan izgubimo približno 100 pramenov las. Če pa na blazini ali pod prho opazite velike šope las, je to lahko znak, da vam primanjkuje železa. Ta pojav je zelo pogost. Železo je namreč mineral, ki najpogosteje primanjkuje organizmu. Ali imate ustrezne vrednosti železa lahko hitro ugotovite s krvnim testom. 

2. Utrujenost

Če ste pogosto bolni, ne morete spati in se brez razloga počutite utrujeni vam lahko primanjkuje vitamina D. Ta vitamin je poseben, ker ga s hrano večinoma ne užijemo v zadostnih količinah. V poletnih mesecih ga dobimo dovolj s 15 minutno dnevno izpostavljenostjo soncu. Pozimi in jeseni ga je potrebno vnašati s prehranskimi dodatki ali zdravili. Enako je priporočljivo tudi v poletnih mesecih za osebe, ki se večino dneva zadržujejo v notranjih prostorih.

3. Pekoča bolečina v ustih

Pekoča bolečina v ustih se največkrat pojavi na konici jezika, na trdem nebu, ustnicah in dlesnih. Občutite lahko tudi spremembo okusa, vonja in suha usta. Eden od vzrokov za pojav pekoče bolečine v ustih je lahko pomanjkanje vitaminov B kompleksa.

4. Suha koža

Suha in luskasta koža ter suhe ustnice so pogosto znak pomanjkanja vitamin A.

5. Mehki in lomljivi nohti

Najpogostejši vzrok mehkih in lomljivih nohtov je pomanjkanje železa.

6. Razpoke ustnih kotičkov

Kadar se pojavijo nadležne razpoke v kotičkih ustnic najprej poskusite z uporabo balzama za ustnice. Če kljub uporabi balzama za ustnice težava ne izgine je verjetno, da vam primanjkuje železa in vitaminov B kompleksa.

7. Apatija

Pomanjkanje hranil lahko vpliva na vaš um in na vaše telo. Pomanjkanje folne kisline se lahko kaže kot pozabljivost, apatičnost in šibkost. Taka oseba nima energije in jo nobena stvar ne navduši.

8. Modrice

Če opazite več modric kot običajno morda potrebujete vitamin C, ki je ključni element za tvorbo kolagena. Pomanjkanje vitamina C je pogosto pri osebah, ki se nazadravo prehranjujejo, zaradi bolezni premalo pojedo, imajo bolezni prebavil in pri kadilcih.


Avtorica objave:

Dr.med.zn. Mateja Štempelj, direktorica in ustanoviteljica podjetja