Izdelek

Prijava na e-novice

Pripravljamo strokovno podprte članke o zdravju in nasvete za vsakodnevno pomoč.


  Duševno zdravje: Nova doktrina – psihobiotiki

  11. julija, 2021Kategorija: Psihobiotiki, Stres in tesnoba

  Se spomnite “metuljčkov v trebuhu”, ko ste prvič javno nastopili pred celim razredom ali pa izvedeli vznemirljivo novico? Takrat ste najbolj jasno občutili kako naši možgani komunicirajo s črevesjem oziroma črevesnimi bakterijami. Čeprav je bilo še do nedavnega splošno sprejeto, da imajo črevesne bakterije pomembno vlogo predvsem pri prebavi, so v zadnjih 10 letih znanstveniki dokazali, da črevesne bakterije vplivajo na duševno zdravje. Dobre črevesne bakterije zvišajo raven serotonina v črevesju. Serotonin je hormon, ki vpliva na občutek sreče, pomirjenosti, potrebujemo ga tudi za učenje in pomnjenje.

  Duševno zdravje

  “Duševno zdravje je stanje v katerem posameznik razvija svoje sposobnosti, se spoprijema s stresom v vsakdanjem življenju, učinkovito in plodno dela ter prispeva v svojo skupnost«, je definicija svetovne zdravstvene organizacije.

  Vpliv črevesnega mikrobioma na duševno zdravje je najnovešje področje raziskav nevroznanstvenikov, mikrobiologov in psihiatrov, ki so dokazali, da je zdrava črevesna mikrobiota ključ za dobro duševno zdravje.

  Komunikacija: črevesje – možgani

  Reakcije, ki jih občutimo v črevesju kadar nas je strah, smo živčni, v stresu, vzhičeni so posledica komunikacije črevesja in možganov.

  Črevesne bakterije niso potrebne le za prebavne funkcije, temveč vplivajo tudi na delovanje možganov in duševno zdravje.

  Ta vpliv označujemo z izrazom os mikrobiota – črevesje – možgani in poteka preko:

  • imunskega sistema,
  • nevroendokrinega sistema (žleze z notranjim izločanjem) in
  • živčnega sistema.

  Kako psihobiotiki pomagajo možganom?

  Vsi poznamo rek, da so v črevesju naši drugi možgani. Strokovna podlaga za ta rek je lasten živčni sistem, ki se nahaja v črevesju, oziroma t.i. enterični živčni sistem. Naša naloga je, da dobro skrbimo za »možgane« v črevesju, saj se v primeru nezadovoljstva le-ti takoj pritožijo našim prvim možganom.

  V črevesju nastaja nastaja tudi 95% serotonina. Dobre črevesne bakterije skrbijo za raven serotonina v črevesju. Serotonin je hormon, ki vpliva na občutek sreče, pomirjenosti, potrebujemo ga tudi za učenje in pomnjenje.

  Zdravo črevesje je tako predpogoj za zdravo delovanje možganov.

  Zdravo črevesje lahko vzdržujemo s psihobiotiki, to so probiotiki, ki skrbijo za psihično razpoloženje človeka.

  Klinično najbolj preiskušena sta seva Lactobacillus helveticus in Bifidobacterium longum.

  Kdaj in kako dolgo uživati psihobiotik?

  Najboljši rezultat bo dal psihobiotik, če ga zaužijemo 30 min pred obrokom, najbolje zjutraj. Ker se v črevesju nahaja približno 2 kg različnih mikroorganizmov je priporočen čas jemanja 2 meseca. Na ta način bomo v telo vnesli zadostne količine koristnih črevesnih bakterij, da uravnamo črevesno mikrobioto. Psihobiotiki so popolnoma varni tudi za daljšo uporabo.

  Zakaj je smiselno jemati psihobiotike?

  Zdravo črevesje je pomembno za duševno zdravje posameznika, zato je potrebno ustvariti ravnovesje med “dobrimi” in “slabimi” bakterijami, ki sestavljajo našo črevesno mikrobioto.

  Kadar smo v stresu se prekomerno sprošča stresni hormon kortizol, ki škoduje črevesni mikrobioti in poruši ravnovesje. V takih primerih so psihobiotiki še posebej koristni.

  Kaj pravijo klinični dokazi?

  V študiji v kateri so spremljali vpliv psihobiotikov na simptome stresa so dokazali, da so se preiskovancem ob uživanju psihobiotikov po enem mesecu jemanja za 60% zmanjšali izbruhi jeze in agresivnosti, za 44% pa na splošno vsi simptomi stresa.

  38 različnih študij dokazuje, da so preiskovanci, ki so uživali psihobiotike imeli manj simptomov anksioznosti oziroma tesnobe.

  Veliko raziskav poteka tudi na preiskovancih z depresijo, ki že uživajo antidepresive. Izkazalo se je, da preiskovanci, ki so kljub jemanju antidepresivov še vedno imeli simptome depresije, potem ko so antidepresivu dodali še psihobiotik, imeli le še minimalne simptome depresije.

  Viri:

  Liu RT. The Microbiome as a Novel Paradigm in Studying Stress and Mental Health. Am Psychol. 2017 Oct;72(7):655-667.

  Cryan JF et. al. Mind-altering microorganisms: the impact of the gut microbiota on brain and behaviour. 2012 Nature Reviews Neuroscience 13(10):701-12. 

  Camilleri M. Serotonin in the Gastrointestinal Tract. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2009 Feb; 16(1): 53–59.


  Avtor objave:

  Dr. Mateja Štempelj, direktorica in ustanoviteljica podjetja