LUTEIN – za ostrino vida

13/02/2021Kategorija: Imunski sistem

11 ur dnevno v povprečju preživimo pred računalniškimi zasloni, televizijo in na pametnih telefonih. Pri skrbi za zdravje zato ne smemo pozabiti na oči. Predstavljamo vam okrasno rastlino, ki je priljubljena na slovenskih vrtovih, saj odganja škodljivce, njen izvleček, lutein, pa je potreben za zdrav vid. Uganete iz katere rastline pridobimo lutein za naša prehranska dopolnila? To je žametnica, tagetes oziroma smrdljivka.

LUTEIN

Lutein je močan antioksidant, ki podpira ohranjanje zdravega vida. Človeško telo ga ne more proizvesti, zato je potrebno, da ga zaužijemo s hrano. Najdemo ga v rastlinah, kjer kot naravni pigment rastlinam daje barvo.

Lutein – očesni vitamin

Vas zanima zakaj se ga je prijel tak vzdevek?

Ker ima zelo pomembno vlogo pri zdravju oči. Nahaja se v rumeni pegi, v očesni mrežnici. Telo ščiti pred škodljivo UV svelobo. Ko ga primankuje, lahko to vodi v nastanek očesnih bolezni, ker ne nudi zaščite. Lahko se pojavi siva mrenakratkovidnost ali diabetična retinopatija.

Lutein v telesu deluje kot močan antioksidant, kar pomeni, da ščiti celice pred staranjem in pred poškodbami. Je eden izmed 600-ih karotenoidov, ki jih najdemo v naravi. Številne študije so pokazale, da je ravno lutein tisti, ki ima izmed vseh karotenoidov najbolj pozitivne učinke na naše zdravje. Pripisujejo mu zaslugo za izboljšanje in celo preprečevanje nastanka starostne degeneracije rumene pege, ki velja za glavnega krivca okvare vida ali slepote.

Zaščita pred UV žarki

Ultravijolični A (UVA) in ultravijolični B (UVB) žarki sončne svetlobe so močni, nevidni žarki z valovno dolžino, ki je krajša kot vidna svetloba. Daljšo izpostavljenost UV žarkom povezujejo z resnimi poškodbami oči, izgubo vidne ostrine, razvojem katarakte, makularne degeneracije in raka na vekah. Poleg tega so UV žarki odgovorni za prezgodnji razvoj gub, dehidracijo in staranje kože okrog oči, pordelost in opekline.

Lutein deluje kot svetlobni filter in s tem preprečuje svetlobne poškodbe očesnega tkiva in kože.

Lutein – elastičnost in zaščita kože

Poleg oči je koža edini človeški organ, ki je nenehno izpostavljena škodljivim vplivom okolja. Po zaužitju s hrano se lutein akumulira tudi v koži in jo zaščiti pred ultravijolično svetlobo ter pripomore k izboljšanju elastičnosti ter vlažnosti kože.

Dodatek luteina lahko tako prispeva k obrambi kože pred poškodbami, ki jih povzročajo UV žarki,

Lutein v hrani

Z luteinom je bogata zelena listnata zelenjava, predvsem ohrovt in špinača. Vsebujejo ga tudi kivi, grozdje brokoli, špinača, ohrovt, por, pomaranče, korenje in koruza. Veliko ga vsebuje tudi jajčni rumenjak, če so kokoši krmljene s koruzo. Za prehranska dopolnila se največ uporablja naraven rastlinski izveček luteina iz žametnice (tagetes) oziroma smrdljivke.

Viri:

Roberts RL et al. Lutein and zeaxanthin in eye and skin health. Clin Dermatol 2009;27(2):195-201

Buscemi S. et al. The Effect of Lutein on Eye and Extra-Eye Health. Nutrients 2018; 10(9): 1321.

Hin Li L. et al. Lutein Supplementation for Eye Diseases. Nutrients 2020; 12(6): 1721.


Avtorica objave:

Dr.med.zn. Mateja Štempelj, direktorica in ustanoviteljica podjetja