Izdelki

Prijava na e-novice

Pripravljamo strokovno podprte članke o zdravju in nasvete za vsakodnevno pomoč.






    Najboljši vitamini za ženske

    22. februarja, 2021Kategorija: Imunski sistem, Menopavza, Stres in tesnoba

    Drage dame, vsi vitamini in minerali so nujno potrebni za normalno delovanje našega organizma, za naše zdravje, počutje in izgled. A obstaja nekaj vitaminov in mineralov, na katere moramo biti ženske še posebej pozorne.

    Najboljši vitamini za ženske

    VITAMINI B KOMPLEKSA

    Zakaj so pomembni?

    B kompleks sestavlja 8 vitaminov iz skupine B,  ki so ključni za zdravje in dobro počutje ženske, saj prispevajo k:

      1. zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti
      2. ohranjanju zdrave kože
      3. ohranjanju zdravih las
      4. umskim zmogljivostim
      5. normalnemu psihološkemu delovanju (spomin, koncentracija, logično sklepanje, učenje, odpornost na stres)
      6. imajo vlogo pri uravnavanju delovanja hormonov
      7. imajo vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom

    Viri vitaminov B kompleksa

    B vitamine lahko dobimo z raznoliko in uravnoteženo prehrano. So vodotopni in se izločajo z urinom. Ker naše telo teh vitaminov ne shranjuje, jih je potrebno redno uživati z ustrezno prehrano ali z vitaminskimi dodatki. S kuhanjem zmanjšamo vrednost vitaminov B v hrani za 20-80%. Ker so vitamini B vodotopni, izgubimo veliko vitaminov, kadar vodo v kateri se je kuhala hrana bogata z vitamini  B, odlijemo. Tudi pri procesiranju se izgubijo velike količine B vitaminov.

    • B1 (tiamin):Bogat vir vitamina B1 so neolupljena zrna žitaric, meso (še posebej svinjina), ribe, zelenjava (še posebej črni fižol), jajca.
    • B2 (riboflavin):Bogat vir vitamina B2 so jajca, ledvica in jetra, mleko, zelena zelenjava, meso.
    • B3 (niacin):Meso (še posebej perutnina in govedina), ribe, stročnice, oreščki, žitarice
    • B5 (pantotenska kislina):Govedina, perutnina, jetra, krompir, neolupljena zrna žitaric, sončnična semena, šitake gobe, avokado, brokoli mleko
    • B6 (piridoksin):Ribe, jetra, krompir, čičerika, perutnina, banane
    • B7 (biotin): Jetra, jajca, svinjina, ribe, sončična semena, sladki krompir, mandlji, brokoli, špinača.
    • B9 (folna kislina):Jetra, zelena listnata zelenjava (špinača, zelena solata, brstični ohrovt), šparglji, brokoli, avokado, sadje, sadni sokovi, oreščki, stročnice, morska hrana, jajca, mlečni izdelki
    • B12 (kobalamin):Vitamin B12 se nahaja le v mesu in izdelkih živalskega izvora. Živila rastlinskega izvora ne vsebujejo vitamina B12. Bogat vir vitamina B12 so ribe, vse vrste mesa, jajca, mleko in mlečni izdelki.

    Kdaj je smiselno uživati prehranske dodatke z vitaminom B?

    • Kadar s prehrano ne pokrijemo potrebe organizma po teh vitaminih.
    • Pri vegetarijanski prehrani, saj rastlinska hrana ne vsebuje vitamina B12. Vitamin B12 deluje najbolj optimalno v kombinaciji z ostalimi vitamini B, zato je smiselno uživati celoten B kompleks.
    • Starejše ženske potrebujejo v procesu staranja več vitaminov B.
    • Pri utrujenosti in izčrpanosti.
    • Pri mravljinčenju v rokah in nogah.
    • Pri razdražljivosti in depresiji.
    • Pri kožnih izpuščajih.
    • Pri upadu umskih sposobnosti.
    • Pri slabosti
    • Pri anemiji.

    VITAMIN D

    Zakaj je pomemben?

    Med bolniki z osteoporozo je kar 80 % žensk. Vzrok za to je, da imamo manjšo kostno maso kot moški, ter da se v obdobju po menopavzi kostna masa hitro zmanjšuje. Po 50. letu starosti si zaradi osteoporoze zlomi kost vsaka tretja ženska.

    Kaj pravijo raziskave?

    Nedavna slovenska raziskava je ugotovila, da kar 86,9% Slovenk starih med 18 in 64 let nima zadostnih količin vitamina D za optimalno delovanje organizma. O nezadostnih količinah vitamina D govorimo, ko je koncentracija v serumu pod vrednostjo 75 nmol/l.

    Viri vitamina D

    Telo za tvorbo vitamina D potrebuje zadostno dnevno količino UVB-žarkov. V Sloveniji z izpostavljenostjo soncu pokrijemo dnevne dnevne potrebe po vitaminu D le od aprila do septembra. Priporoča se kratko, 10 – 15 minutno, sončenje med 10. in 16. uro brez zaščitnega faktorja.

    S hrano zaužijemo le 10-20 % vitamina D. Največ ga vsebujejo losos, tuna, sardine, goveja jetra, jajčni rumenjaki.

    Kdaj je smiselno uživati prehranske dodatke z vitaminom D?

    • V času od oktobra do aprila, ko z izpostavljenostjo soncu telo samo ne more proizvesti zadostnih količin vitamina D.
    • Ženske v pomenopavzi, zaradi večjega tveganja za osteoporozo.
    • Ženske starejše od 65. let, saj v tej starosti koža tvori le še eno četrtino količine vitamina D kot pri starosti 20 let. Zato večini starejših primanjkuje vitamina D.
    • Ženske, ki večino časa preživijo v notranjih prostorih in so malo izpostavljene sončnim žarkom.
    • Ženske, ki se prehranjujejo s hrano z malo vitamina D.

    Vseh 8 vitaminov B kompleksa, vitamin D3 in še 13 vitaminov in mineralov ter lutein vsebuje preiskušena formula za ženske DeaVital.

    VIRI:

    1. Hribar M. et.al. Nutrihealth Study: Seasonal Variation in Vitamin D Status Among the Slovenian Adult and Elderly Population. Nutrients. 2020 Jun; 12(6): 1838.
    2. Smith AD, et. Al. The worldwide challenge of the dementias: a role for B vitamins and homocysteine? Food Nutr Bull. 2008 Jun; 29(2 Suppl):S143-72.
    3. Smith AD, et.al. Homocysteine, B Vitamins, and Cognitive Impairment. Annu Rev Nutr. 2016 Jul 17; 36():211-39.
    4. Porter K., et.al. Causes, Consequences and Public Health Implications of Low B-Vitamin Status in Ageing. Nutrients. 2016 Nov; 8(11): 725.
    5. Paweł Milart P., et al. Selected vitamins and quality of life in menopausal women. Prz Menopauzalny. 2018 Dec; 17(4): 175–179.

    Avtor objave:

    Dr. Mateja Štempelj, direktorica in ustanoviteljica podjetja