Izdelki Almadea

Prehranska dopolnila vrhunske kakovosti za vaše zdravje!

NAKUPUJ ZDAJ

Zakaj je hmelj najbolj zaželena rastlina v menopavzi?

11/12/2020Kategorija: Menopavza

Bioaktivna spojina 8-prenilnaringenin iz hmelja je v zadnjih letih prepoznana kot najmočnejši fitoestrogen, ki lahko uspešno lajša simptome menopavze. Rastlinski estrogeni ali fitoestrogeni namreč posnemajo delovanje človeškega estrogena.

Uporabnost hmelja široka

Hmelj je rastlina, ki jo večinoma poznamo zaradi uporabe v pivu. Pivovarji ga dodajo v pivo zaradi njegove močne arome in značilne grenkobe ter za konzerviranje, saj deluje antibakterijsko. Hmelj je tudi vir številnih bioaktivnih spojin, ki imajo zdravilen učinek. V medicini poznamo hmelj večinoma kot pomirjevalo in kot blago uspavalo.

Hmelj – klinične študije 

V zadnjih letih je hmelj oziroma njegova bioaktivna spojina 8-prenilnaringenin (8-PN) prepoznan tudi kot najmočnejši fitoestrogen in kot naravna alternativa hormonski nadomestni terapiji. Učinkovitost izvlečka iz hmelja je bila preizkušena v več kliničnih študijah. Študije kažejo, da je najbolj učinkovit pri odpravljanju vročinskih oblivov (navalov vročine) v menopavzi.

Pri tem je ključno, da izvleček hmelja vsebuje dovolj visoko vsebnost 8-PN, saj je ta spojina odgovorna za estrogensko delovanje in odpravljanje simptomov menopavze.

Hmelj vsebuje fitoestrogen

Pri ženskah, ki so obirale hmelj so že davnega leta 1953 opazili moten menstrualni ciklus. Ugotovili so, da je vzrok temu estrogen, ki ga vsebuje hmelj. Kasneje so ženske v Nemčiji uporabljale kopeli iz hmelja za lajšanje vročinskih oblivov in drugih simptomov menopavze.

Novejše raziskave kažejo, da hmelj vsebuje bioaktivno spojino 8-PN, ki deluje kot najmočnejši fitoestrogen.

Hmelj in estrogeno delovanje

Rastlinski estrogeni oziroma fitoestrogeni delujejo preko estrogenskih receptorjev in posnemajo delovanje humanega estrogena, le njihova jakost delovanja je šibkejša. Fitoestrogeni so strukturno podobni humanemu estrogenu in se vežejo na iste estrogenske receptorje, na podlagi česar jim pripisujemo učinke na zdravje.

V menopavzi v telesu upade vrednost estrogena, zato se pojavijo simptomi, kot so navali vročine, utrujenost, nočno potenje, motnje razpoloženja in povečano tveganje za osteoporozo. Z dodatkom estrogena lahko te težave zmanjšamo ali odpravimo.

menopavza

Ali imajo vsi hmeljevi pripravki estrogeno delovanje?

Zelo pomembno je katere bioaktivne spojine vsebuje izvleček hmelja in v kakšni količini. Hmelj vsebuje spojino 8-prenilnaringenin (8-PN), ki ima med vsemi fitoestrogeni najmočnejšo estrogensko aktivnost, vendar običajni pripravki s hmeljem vsebujejo zelo nizke vrednosti te spojine, zato učinek ni izražen.

Z uravnavanjem pogojev ekstrakcije in izbiro topil se spreminja tudi sestava končnega izvlečka hmelja oziroma vsebnost bioaktivnih spojin, ki jih vsebuje (podobno kot pri kuhanju čaja). Nekateri hmeljevi pripravki so tako bolj učinkoviti pri nespečnosti, drugi pa pri odpravljanju vročinskih oblivov.

Za maksimalno učinkovitost pri odpravljanju simptomov menopavze je ključno, da izvleček hmelja vsebuje visok delež 8-PN. Kot najbolj učinkovita se je v študijah pri odpravljanju menopavznih simptomov izkazala koncentracija 100 mikrogramov 8-PN/dan.

Pripravki s hmeljem, ki vsebujejo 8-PN so bili učinkoviti pri odpravljanju simptomov menopavze.

Klinične študije dokazujejo, da je največji učinek izražen pri odpravljanju vročinskih oblivov z izvlečkom hmelja, ki je vseboval 100 mikrogramov 8-PN.

Po 6 tednih je imela skupina žensk, ki je jemala izvleček hmelja, 4-krat manj vročinskih oblivov kot skupina, ki je jemala placebo.

menopavza

Preventiva pred osteoporozo?

Študije na celicah in živalske študije kažejo, da je 8-PN iz hmelja učinkovit tudi pri preprečevanju razvoja osteoporoze, saj zavira razgradnjo kosti in stimulira tvorbo kosti.

Pridelava hmelja v Sloveniji

Slovenija ima primerno pogoje za uspešno rast hmelja, kar tudi pridno izkoriščamo, kot pomemben svetovni pridelovalec hmelja. Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo že od leta 1952 skrbi za znanstveni in tehnološki razvoj slovenskega hmeljarstva, tako na znanstvenem kakor tudi na strokovnem in praktičnem nivoju. Nasadi hmelja se nahajajo na območju Savinjske doline, v okolici Celja, Ptuja in Ormoža ter tudi Slovenj Gradca in Radelj ob Dravi. V svetu največ hmelja pridelajo v Nemčiji, ZDA, Kitajski in na Češkem.

Na posestvu Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo imajo tudi čudovit vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin, kjer vsako leto organizirajo dan odprtih vrat.

Hmelj – učinki pri menopavzi

Učinki hmelja pri menopavzi so poznani že več kot 2000 let. Zapisi kažejo, da so ga Arabci v 11. stoletju uporabljali zaradi njegovih protivnetnih učinkov. Nemci so v 12. stoletju hmelj dodajali v pijače, ki so jim zaradi antibakterijskega delovanja hmelja podaljšali rok trajanja. V 15. stoletju je poznana njegova uporaba pri infekcijah ušes. V 16. stoletju je prvič dokumentirana uporaba hmelja pri ginekoloških težavah, v 19. stoletju pa pri odpravljanju nespečnosti.

Viri:

European Medicines Agency, Assessment report on Humulus lupulus L., flos, May 8, 2014

Štulíková K et. al. Therapeutic Perspectives of 8-Prenylnaringenin, a Potent Phytoestrogen from Hops. Molecules. 2018 Mar 15;23(3).

Karabin et. al. Biologically Active Compounds from Hops and Prospects for Their Use. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. Vol 15, 2016.


Avtorica objave:

Dr.med.zn. Mateja Štempelj, direktorica in ustanoviteljica podjetja