Izgorelost pri mladostnikih

05/05/2023Kategorija: Stres in nemir

V zadnjem času lahko opazimo porast nasilnih ali samouničevalnih dejanj pri mladostnostih, kar bi lahko smatrali kot posledico pritiskov, ki jih doživljajo v šoli. Pomembno je, da se o vzrokih za izgorelosti pri mladostnikih, pogovarjamo in jih rešujemo, preden pride do najhujšega. Mladostnik, ki se srečuje z izgorelostjo, potrebuje podporo družine oz. najbližjih. 

izgorelost

Ali so mladostniki lahko izgoreli?

Da, mladostniki so lahko izgoreli. Izgorelost ni omejena samo na odrasle, ampak lahko prizadene tudi mladostnike, ki so v obdobju življenja, ko se soočajo s številnimi izzivi in spremembami.

Kakšni so razlogi za izgorelost pri mladostnikih?

Mladostniki so lahko izgoreli zaradi številnih razlogov, ki so povezani z njihovim fizičnim in čustvenim razvojem.

Nekateri od teh razlogov so:

 1. Visoka pričakovanja: Mladostniki so pogosto podvrženi visokim pričakovanjem svojih staršev, učiteljev, prijateljev in drugih ljudi v svojem življenju. Ta pričakovanja lahko vodijo do stresa, če mladostnik čuti, da se mora ujemati s temi pričakovanji, čeprav jih ne more izpolniti. Pogosto starši (še posebej, če so sami visoko izobraženi – ni pa nujno) pripisujejo preveliko težo klasičnemu izobraževanju, kljub temu, da nam situacija na trgu dela kaže, da izobrazba že dolgo ni več najpomembnejša, temveč iznajdljivost, samozavest in pripravljenost na učenje, ter dobro spoprijemanje s stresom, česar se mladostnik ne bo naučil v šoli.
 2. Šolski pritisk: Šolska snov vsebuje vedno več informacij, vsekakor več kot v preteklosti, zaradi česar se mladostniki lahko čutijo zelo obremenjeni. Tukaj imajo veliko vlogo starši, ki lahko dajo vrednost tudi drugim otrokovim znanjem in dobrim lastnostim, ki niso povezani s šolo, kar lahko prepreči izgorelost pri mladostnikih.
 3. Socialni pritisk: Mladostniki so v obdobju, ko si prizadevajo, da bi se uveljavili v družbi, kar pa lahko vodi do socialnega pritiska. Pogosto se mladostniki počutijo, da morajo izpolniti pričakovanja svojih prijateljev in družbe nasploh, da bi bili sprejeti in priznani, kar lahko vodi v izgorelost pri mladostnikih.
 4. Čustvena nestabilnost: Mladostniki doživljajo veliko sprememb v svojem življenju, ki lahko vplivajo na njihovo čustveno stabilnost. Pogosto se počutijo zmedeni in negotovi glede svoje prihodnosti, kar lahko povzroči stres in anksioznost.
 5. Telesne spremembe: Mladostniki doživljajo tudi veliko telesnih sprememb, ki lahko vplivajo na njihovo samopodobo. Če mladostnik ne sprejme svojega telesa ali se počuti neprivlačnega, lahko to povzroči stres in občutek neuspeha, kar lahko vodi v izgorelost pri mladostnikih.
 6. Preobremenjenost: Mladostniki se pogosto ukvarjajo z veliko dejavnostmi, kot so šola, hobiji, prijatelji in družina. Če je njihov urnik prepoln in nimajo dovolj časa za počitek in sprostitev, lahko to vodi v izgorelost pri mladostnikih.

izgorelost

Na katere znake izgorelosti pri mladostnikih bodimo pozorni?

Znaki izgorelosti pri mladostnikih se lahko kažejo na različne načine in so lahko podobni simptomom pri odraslih.

Nekateri od pogostih znakov izgorelosti pri mladostnikih so:

 1. Fizična in čustvena utrujenost: Mladostniki, ki so izgoreli, se lahko počutijo izčrpani, kljub temu, da so dovolj spali in počivali.
 2. Izguba motivacije in zanimanja: Mladostniki, ki so izgoreli, lahko izgubijo zanimanje za stvari, ki so jih nekoč zanimale, in nimajo nobene motivacije za opravljanje dejavnosti, ki so jih prej radi počeli.
 3. Pogoste bolezni: Mladostniki, ki so izgoreli, so lahko bolj nagnjeni k boleznim in pogostim okužbam.
 4. Zmanjšana samozavest: Mladostniki, ki se soočajo z izgorelostjo, lahko izgubijo samozavest in se počutijo nesamozavestne glede svojih sposobnosti in uspehov.
 5. Zmanjšana produktivnost: Mladostniki, ki so izgoreli, se lahko počutijo nesposobne, da bi opravili svoje naloge ali se učili, in lahko imajo težave s koncentracijo.
 6. Izogibanje socialnim stikom: Mladostniki, ki se soočajo z izgorelostjo, se lahko izogibajo druženju s prijatelji in družino ter se počutijo osamljeni in izolirani.
 7. Čustvene težave: Mladostniki, ki so izgoreli, se lahko soočajo s čustvenimi težavami, kot so tesnoba, depresija, jeza ali razdražljivost.

jeza

Kako ukrepati, če prepoznamo znake izgorelosti pri svojem mladostniku?

Pomembno je opazovati znake izgorelosti pri mladostnikih in zagotoviti ustrezno podporo in pomoč, da se izognejo resnejšim težavam.

Starši lahko pomagate in preprečite izgorelost pri mladostnikih:

 1. Pogovorite se z mladostnikom: Poskušajte ugotoviti, kaj povzroča stres in izgorelost pri vašem mladostniku. Pogovorite se z njim in poskusite razumeti, kako se počuti in kaj bi lahko storili, da mu pomagate.
 2. Spodbujajte zdrav življenjski slog: Spodbujajte zdrav način življenja, ki vključuje redno vadbo, dovolj spanja in zdravo prehrano. Poskusite omejiti uporabo pametnih telefonov in drugih naprav, saj lahko pretirana uporaba povzroči stres in utrujenost.
 3. Ustvarite rutino: Pomagajte mladostniku ustvariti rutino, ki mu bo pomagala pri organizaciji časa in opravljanju nalog brez prevelikega pritiska.
 4. Spodbujajte hobije: Spodbujajte mladostnika, da najde hobije in dejavnosti, v katerih uživa in mu pomagajo, da se sprosti.
 5. Poskrbite za podporo: Če se težave nadaljujejo, poiščite strokovno pomoč, kot so šolski svetovalni delavci, psihologi ali terapevti. Skupaj z njimi lahko poiščete ustrezne rešitve za pomoč mladostniku. Vztrajajte tudi, če pri zdravniku ali pri šolskem svetovalnem delavcu ne dobite ustrezne podpore v povezavi z izgorelostjo pri mladostniku. Ne odnehajte in poiščite osebo oz. osebe, ki vam bodo pomagali, da preprečite izgorelost pri mladostniku.
 6. Poskrbite za zdravo črevesno mikrobioto: najstniku lahko pomagamo tudi tako, da ga spodbudimo k jemanju psihobiotikov, ki črevesno mikrobioto, ki je bila prizadeta zaradi izpostavljenosti dolgotrajnemu stresu. S pomočjo psihobiotikov v črevesje vnesete dobre črevesne bakterije, ki so tudi sicer prisotne v zdravem črevesju, vendar kasneje prevladajo škodljive (patogene) bakterije, saj je v telesu preveč kortizola (stresnega hormona). Tako lahko preprečimo ali zdravimo izgorelost pri mladostnikih.

Pomembno je tudi, da se izogibate kritiziranju mladostnika ali njegovega vedenja, saj lahko to povzroči še več stresa in neugodja. Poskušajte ga spodbujati in mu zagotoviti potrebno podporo, da se počuti varnega in zaupanja vrednega.

Hiter tempo življenja in visoke zahteve družbe lahko vodijo do izgorelosti, ki ne izbira starosti. Izgorelost pri mladostnikih je danes vedno bolj pogost pojav, saj imajo drugačne vrste obremenitve, kot so jih imeli njihovi starši ali stari starši, poleg tega živijo v dobi tehnologije, ki jim odraščanje še otežuje. Pomembno je, da se najstniku še vedno posvetimo in ne mislimo, da nas ne potrebuje več, zgolj zato, ker zavrača pogovor ali stik z nami. Na nas je, da najdemo rešitev – sami ali s pomočjo usposobljenih strokovnjakov – tako bomo preprečili izgorelost pri mladostniku, ter ga varno popeljali v odraslost.


Avtorica objave:

Dr.med.zn. Mateja Štempelj, direktorica in ustanoviteljica podjetja