BrainBiome

Pri stresu in tesnobi

(9 mnenj strank)

Izboljšajte razpoloženje ter obvladajte stres in tesnobo z vodilnim psihobiotikom na svetu. BrainBiome vsebuje dobre mlečnokislinske bakterije CEREBIOME® in izvleček žafrana.

 Za pozitivno razpoloženje
 Za čustveno ravnovesje
 Za sproščenost

Kupi 1

30-dnevna zaloga

24,31 €

Kupi

Kupi 2

60-dnevna zaloga

Popust: 4,86 €

43,76 €

48,62 €

Kupi

Kupi 4

120-dnevna zaloga

Popust: 15,56 €

81,68 €

97,24 €

Kupi

Pakiranje: 30 kapsul

Dostava v roku 1–2 delovnih dni

Sestavine
Sredstvo za povečanje prostornine (krompirjev škrob, maltodekstrin), rastlinska kapsula (hidroksipropilmetil celuloza), Lactobacillus helveticus Rosell®-52 (CNCM I-1722), sredstvo proti sprijemanju (magnezijev stearat), Bifidobacterium longum Rosell®-175 (CNCM I-3470), izvleček pravega žafrana (Crocus sativus).

Uporaba in priporočena dnevna količina

Zaužijte 1 kapsulo na dan z 2 dl hladne vode. Če kapsule ne morete pogoltniti, lahko vsebino kapsule pojeste po žlički.

Opozorila
Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Pomembna sta raznolika in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja. Če ste alergični ali preobčutljivi na sestavine izdelka, ga ne uporabljajte. Shranjujte v originalni embalaži, pri sobni temperaturi, zaščiteno pred vlago in svetlobo. Shranjujte nedosegljivo otrokom.

Prednosti kapsul BrainBiome

Kombinacija koristnih bakterij, ki jo vsebuje BrainBiome, je najbolj raziskana kombinacija pri stresu, tesnobi in depresiji.

PSIHOBIOTIK ŠT. 1 V SVETU

BrainBiome vsebujejo izvirno formulo mlečnokislinskih bakterij CEREBIOME®(Lactobacillus helveticus Rosell-52 in Bifidobacterium longum Rosell-175). Koristi tega psihobiotika so najbolje raziskane pri stresu, tesnobi in depresiji. Dobro psihično ravnovesje je povezano z dobro črevesno mikrobioto, ki jo pomagajo ustvariti prav izbrane bakterije.

ČUSTVENO RAVNOVESJE

Izvleček žafrana, ki ga vsebuje BrainBiome, prispeva k čustvenemu ravnovesju, pozitivnemu razpoloženju in sproščenosti. Žafran poznamo tudi kot “naravni antidepresiv”.

POZITIVNO RAZPOLOŽENJE

Serotonin, poznan kot hormon sreče, vpliva na dobro razpoloženje in občutek sreče. 95 % serotonina nastaja v črevesju, za njegovo sintezo pa potrebujemo prav dobre črevesne bakterije.

ZANESLJIVO DELOVANJE

Poseben zaščitni ovoj varuje dobre mlečnokislinske bakterije v kapsulah BrainBiome, da nepoškodovane prispejo v črevesje, torej do mesta delovanja.

STABILNOST IZDELKA

Kapsule lahko shranjujete pri sobni temperaturi, saj imajo zagotovljeno stabilnost v teh pogojih vse do konca roka uporabe. Izdelka torej ni treba hraniti v hladilniku.

Stres znaki in kako ga obvladati

Stres poruši ravnovesje v črevesju

Stres oziroma stresni hormon kortizol lahko poškoduje črevesno mikrobioto in zmanjša število in raznolikost črevesnih bakterij. Porušeno ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesju pa lahko povzroči tesnobo, depresijo in upad spomina.

Znaki povišanega kortizola so:
anksioznost in depresija,
glavoboli,
povečanje telesne teže, predvsem v predelu pasu,
motnje spanja,
razdražljivo črevo,
upad spomina in koncentracije,
mišična šibkost,
povišan krvni tlak in pulz.

Vir:

 • Foster JA, at.al. Stress & the gut-brain axis: Regulation by the microbiome. Neurobiol Stress. 2017 Mar 19;7:124-136.
 • Sherwin E, et al. Microbiota and the social brain. Science. 2019 ;366(6465)
 • Midden V. Vloga črevesnega mikrobioma pri odzivu na stres. eSINAPSA. 2017, številka 13

Vpliv črevesne mikrobiote na možgane in vedenje

Do nedavnega je bilo znano, da imajo dobre bakterije, ki bivajo v črevesju, pomembno vlogo pri prebavi in imunskem sistemu. V zadnjem času pa je objavljenih veliko raziskav, v katerih znanstveniki ugotavljajo, da imajo dobre bakterije velik vpliv tudi na možgane, vedenje in razpoloženje.

Ko smo zdravi

Normalna črevesna mikrobiota
Urejena prebava
Pozitivno razpoloženje
Normalno vedenje
Zdrav imunski sistem

Vir: Hollins S, et. al. Stress, microbiota, and immunity. Current Opinion in Behavioral Sciences,
2019, 28: 66-71,

Ko smo v stresu

Porušeno ravnovesje črevesne mikrobiote
Prebavne težave
Nihanje razpoloženja
Spremenjeno vedenje
Oslabljen imunski sistem
Povečana tesnoba

Kaj so psihobiotiki?

Psihobiotiki so zdravju koristni mikroorganizmi, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah, koristen vpliv na duševno zdravje. Največkrat so to mikoorganizmi iz družin Lactobacillus in Bifidobacteria.
Med psihobiotike se uvrščajo tudi prebiotiki, to so prehranske vlaknine, ki spodbujajo rast in preživetje probiotikov.

Kako dobri črevesni mikroorganizmi vplivajo na razpoloženje?

Znižajo stresni hormon kortizol.
Zvišajo hormon sreče serotonin.
Povečajo nastanek kratkoverižnih maščobnih kislin.
Zmanjšajo nastanek vnetnih citokinov.

Vir:

  • Dinan TG et.al. The Microbiome-Gut-Brain Axis in Health and Disease. Gastroenterol Clin North Am. 2017 Mar;46(1):77-89.
  • Sarkar A et. al. Psychobiotics and the Manipulation of Bacteria–Gut–Brain Signals. Trends Neurosci. 2016 Nov; 39(11): 763–781.

OS MOŽGANI – ČREVESJE

Že 2000 let nazaj je oče moderne medicine, grški zdravnik Hipokrat, izjavil, da vse bolezni izvirajo iz črevesja.

Danes je dvosmerna komunikacija med možgani in črevesjem dokazana. V stresnih obdobjih pa postane še močnejša.

Os možgani – črevesje je sestavljena iz treh poti:

 • • nevronske poti,
 • • nevroendokrine poti in
 • • imunske poti.

Ključni regulator povezave med možgani in črevesjem je črevesna mikrobiota.

Črevesna mikrobiota vpliva na imunski sistem, delovanje hormonov, črevesja in na prenos informacij v možgane. Novejše raziskave potrjujejo možnost razvoja depresiji podobnega stanja, ki ima lahko vzroke prav v porušeni črevesni mikrobioti.

Vir:

  • Gareau MG, et al. Probiotics and the gut microbiota in intestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2010.
  • Cresci GA, et al. Gut Microbiome: What We Do and Don’t Know. Nutr Clin Pract. 2015.
  • Foster JA, McVey Neufeld KA. Gut-brain axis: how the microbiome influences anxiety and depression. Trends Neurosci. 2013.

95 % SEROTONINA NASTAJA V ČREVESJU

Serotonin imenujemo tudi hormon sreče. Ko ima telo dovolj serotonina, smo pozitivno razpoloženi, dobro spimo in se počutimo srečni.

Znaki pomanjkanja serotonina:

 • • tesnoba,
 • • depresiji podobna stanja,
 • • agresija,
 • • nespečnost,
 • • razdražljivost,
 • • slaba samopodoba,
 • • pomanjkanje apetita,
 • • upad spomina,
 • • utrujenost,
 • • pridobivanje teže,
 • • razdražljivo črevo,
 • • manjša želja po spolnosti.

Kar 95 % serotonina nastaja v črevesju. Na količino nastalega serotonina pa vplivajo črevesne bakterije.

Vir:

  • O’Mahony SM et. Al. Serotonin, tryptophan metabolism and the brain-gut-microbiome axis. Behav Brain Res. 2015 Jan 15;277:32-48.
  • Cryan JF et al. Psychobiotics: a novel class of psychotropic. Biol Psychiatry 2013 Nov 15;74(10):720-6.

PRAVI ŽAFRAN

V tradicionalni perzijski medicini so žafran uporabljali kot antidepresivno sredstvo. Depresija je ena najpogostejših bolezni moderne dobe, ki prizadene približno 21 % svetovne populacije.¹

Današnje raziskave dokazujejo, da izvleček žafrana deluje na serotonin (hormon sreče) in prispeva k pozitivnemu razpoloženju.²

¹ Murray CJ, Lopez AD. Alternative projections of mortality and disability by cause 1990-2020: Global Burden of Disease Study. Lancet. 1997 24; 349(9064):1498-504

² Marx W., et.al. Effect of saffron supplementation on symproms of depression and anxiety: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev 2019.

Mnenja uporabnikov

Ocenite izdelek in podajte mnenje

Od kje izvira pregovor »Drago kot žafran«?

Žafran ali Crocus sativus L. spada v družino lilij in je poznan tudi najdražja začimba na svetu. Razlog za visoko ceno se skriva v sami pridelavi, saj je za 1 kg posušenih žafranovih nitk potrebno 150.000-200.000 cvetov in kar 400 ur dela.

Pogosta vprašanja

Psihobiotiki so probiotiki in prebiotiki, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah ugoden vpliv na duševno zdravje človeka.

Duševno zdravje je po opredelitvi Svetovne zdravstvene organizacije »stanje dobrega počutja, v katerem posameznik uresničuje svoje sposobnosti, normalno obvladuje stres v vsakdanjem življenju, svoje delo opravlja produktivno in je sposoben prispevati k skupnosti, v kateri živi«

Vpliv črevesnega mikrobioma na duševno zdravje človeka je najnovejše področje raziskav nevroznanstvenikov, mikrobiologov in psihiatrov, ki so dokazali, da je zdrava črevesna mikrobiota ključ za dobro duševno zdravje. Raziskovalci so odkrili, da osebe, ki nimajo dovolj koristnih črevesnih bakterij v črevesju lahko občutijo anksioznost, depresijo in upad spomina.

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah ugoden vpliv na zdravje gostitelja. Probiotiki v prebavilih so potrebni za presnavljanje hrane, gibanje črevesja (peristaltika), delovanje imunskega sistema, sintezo protimikrobnih snovi, preprečevanje škodljivih mikroorganizmov, sintezo vitaminov, kratkoverižnih maščobnih kislin, serotonina in številnih drugih molekul.

Različni probiotiki imajo različno delovanje, nekateri so bolj pomembni za prebavne funkcije, drugi za imunski sistem, tretji za dušeno zdravje.

Psihobiotiki so vrsta probiotikov, ki imajo ugoden vpliv na duševno zdravje človeka.

V Sloveniji je prepovedana uporaba besede probiotik na vseh živilih, vključno s prehranskimi dopolnili. Prepoved uporabe besede probiotik na živilih je posledica tolmačenja Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in velja tudi v nekaterih drugih državah članicah EU. Prepoved temelji na predpostavki, da beseda probiotik predstavlja zdravstveno trditev, ki bi lahko bila zavajajoča, saj bi lahko ljudje sklepali, da izdelek vsebuje snov, ki lahko ugodno vpliva na zdravje.

Večina prehranskih dopolnil zato namesto besede probiotik uporablja navedbo mlečnokislinske bakterije, kamor spadajo bakterije iz rodov Lactobacillus.

Optimalen čas za odmerjanje kapsul BrainBiome je zjutraj, 30 minut pred prvim obrokom. Raziskave so pokazale, da se bakterije najbolje pritrdijo na črevesno steno, ko je črevesje prazno. Z zaužito hrano pa damo bakterijam hranila, da se revitalizirajo in optimalno delujejo.

BrainBiome je priporočljivo jemati pri kroničnem stresu, anksioznosti, apatiji, pretirani žalosti in zaskrbljenosti, pomanjkanju motivacije ter pri depresiji.

Raziskave so pokazale, da BrainBiome optimalno deluje po 2 mesecih jemanja. V kolikor ste z učinkom zadovoljni, lahko z jemanjem nadaljujete poljubno dolgo. Izdelek je ob rednem jemanju 1 kapsule na dan primeren za dolgotrajno uporabo in ne povzroča odvisnosti.

Raziskave so pokazale, da psihobiotiki izboljšajo delovanje antidepresivov, zato je sočasna uporaba BrainBioma in antidepresivov zelo priporočljiva.

BrainBiome kapsule

BrainBiome

Pri stresu in tesnobi

Kupi 1

30-dnevna zaloga

24,31 €

Kupi

Kupi 2

60-dnevna zaloga

Popust: 4,86 €

43,76 €

48,62 €

Kupi

Kupi 4

120-dnevna zaloga

Popust: 15,56 €

81,68 €

97,24 €

Kupi