Suha nožnica v menopavzi – več estrogena, več veselja

12/12/2020Kategorija: Menopavza

Delovanje ženskih spolnih organov je zelo odvisno od estrogena. Nizke vrednosti estrogena povzročijo suho nožnico. Višina estrogena pa vpliva tudi na sluznico sečnice.

suha nožnica

Zakaj nastane suha nožnica

Delovanje ženskih spolnih organov je zelo odvisno od estrogena. Suha nožnica je namreč posledica nizke vrednosti estrogena. Ko je estrogena dovolj, je sluznica nožnice dobro prekrvavljena in primerno vlažna.

83 % žensk v menopavzi občuti težave s suho nožnico

V menopavzi, ko koncentracija estrogena upade, pride do sprememb. Stena nožnice postane tanjša, ohlapna in manj prožna. Žleze v nožnici izločajo le še malo sluzi, zato se pojavi suha nožnica. Suha nožnica je bolj ranljiva, hitro nastane razpoka, iz katere se lahko pojavi krvavitev.

Posledice suhe nožnice 

Težave s suho nožnico postanejo izrazite 4–5 let po nastopu menopavze, ko so vrednosti estrogena že nekaj časa ustaljeno nizke. Posledice so boleč spolni odnos, občutljiva, pekoča in srbeča nožnica.

Čeprav ženske nerade govorijo o težavah s suho nožnico in bolečih spolnih odnosih, raziskave kažejo, da se s tem sooča kar 83 % žensk v menopavzi. Boleč spolni odnos občuti 42 % žensk, 30 % pa nehoteno uhajanje urina.

V menopavzi želja po spolnosti zmanjšana, a pomembna za samopodobo ženske.

Zmanjšana želja po spolnosti se začne slabi dve leti pred zadnjo menstruacijo in se še stopnjuje prvih pet let po zadnji menstruaciji. Vzrok je zmanjšana vrednost estrogena, suha in občutljiva nožnica ter boleč spolni odnos. Obstajajo različne možnosti, kako težave odpravimo, opisane so na koncu tega članka. Pomemben je tudi odkrit partnerski odnos, s katerim lahko skupaj odpravimo težave.

Pogoste infekcije sečil

Od estrogena odvisna ni samo sluznica nožnice, temveč tudi sluznica sečnice. Sečnica je v menopavzi podvržena podobnim spremembam kot nožnica. Zaradi tega so v menopavzi pogostejše infekcije sečil, pekoče uriniranje, pogosto uriniranje in nehoteno odvajanje urina.

Vročinski oblivi minejo, suha nožnica ne

Vročinski oblivi in nočno potenje s časom izginejo, medtem ko težave s suho nožnico vztrajajo do konca življenja in lahko močno prizadenejo spolno življenje in posledično kakovost življenja ženske. Bolečina med spolnim odnosom zmanjša željo po spolnih odnosih, zaradi česar pogosto pride do težav v partnerski zvezi, zmanjša pa se tudi fizična in psihična radost.

Kako zdraviti suho nožnico

Vzroke suhe nožnice je pomanjkanje estrogena, zato se z dodajanjem estrogena stanje hitro izboljša. Ženske lahko jemljejo hormonske tablete ali naravne estrogene (fitoestrogene) ali uporabljajo vaginalne hormonske tabletke oziroma kremo.

Ne moremo pa težav trajno ozdraviti, saj se po prenehanju jemanja estrogena težave s suho nožnico povrnejo. Zato je pomembno, da imamo iskren partnerski odnos in skupaj rešujemo težave.

Viri:

Baker FC et. al. Sleep problems during the menopausal transition: prevalence, impact, and management challenges. Nat Sci Sleep. 2018 Feb 9;10:73-95.

Monteleone P et. al. Symptoms of menopause – global prevalence, physiology and implications. Nat Rev Endocrinol. 2018 Apr;14(4):199-215.


Avtorica objave:

Dr.med.zn. Mateja Štempelj, direktorica in ustanoviteljica podjetja