PSIHOBIOTIKI: črevesne bakterije, ki vplivajo na misli in počutje

18/04/2021Kategorija: Psihobiotiki

Psihobiotiki so probiotiki in prebiotiki, ki ob zaužitju v zadostnih količinah koristno vplivajo na duševno zdravje in dvignejo razpoloženje človeka.

psihobiotik

Dr. med. zn. Mateja Štempelj

Psihobiotiki predstavljajo najnovejši trend raziskav kot dobre črevesne bakterije. Raziskovalci so odkrili, da osebe, ki nimajo dovolj koristnih črevesnih bakterij v črevesju lahko občutijo tesnobo, depresijo in upad spomina. Rek, da so črevesje naši drugi možgani je torej še kako na mestu.

Psihobiotiki se po zaužitju pritrdijo na črevesno sluznico in vplivajo na mikrobioto človeka. Posebej koristni so pri osebah, ki so veliko v stresu, saj je pri teh osebah pogosto opaziti neravnovesje v črevesju.

Med psihobiotike uvrščamo tako probiotike kot prebiotike. Probiotiki so koristne črevesne bakterije za zdravje človeka, medtem ko so prebiotiki prehranske vlaknine, ki spodbujajo rast in preživetje probiotikov.

Psihobiotiki delujejo tako, da:

ČREVESJE, NAŠI DRUGI MOŽGANI

Črevesje ima lasten živčni sistem, ki opravlja tako pomembno funkcijo kot možgani in jih pogosto poimenujemo drugi možgani. Črevesje in možgani med seboj ves čas komunicirajo preko osi »mikrobiota-črevesje-možgani«, zato vse kar se dogaja v črevesju vedo možgani in obratno.

Psihobiotiki delujejo na način, da znižajo nivo kortizola in zvišanjo nivo serotonina, zato se zmanjšajo simptomi stresa, tesnoba in depresija.

Kako pomembna je mikrobiota za razpoloženje človeka pove raziskava kjer so izvedli transplantacijo črevesne mikrobiote z osebe z depresijo na zdravo osebo. Po transplantaciji črevesne mikrobiote so se pri osebi, ki je bila prej zdrava pokazali znaki depresije.

Mikroorganizmi v črevesju so torej ključni za dobro razpoloženje človeka.

Viri:

Dinan TG et.al. The Microbiome-Gut-Brain Axis in Health and Disease. Gastroenterol Clin North Am. 2017 Mar;46(1):77-89.

Sarkar A et. al. Psychobiotics and the Manipulation of Bacteria–Gut–Brain Signals. Trends Neurosci. 2016 Nov; 39(11): 763–781.


Avtorica objave:

Dr.med.zn. Mateja Štempelj, direktorica in ustanoviteljica podjetja