Izdelki Almadea

Prehranska dopolnila vrhunske kakovosti za vaše zdravje!

NAKUPUJ ZDAJ

Nohti – vitamini za močne in zdrave nohte

03/04/2021Kategorija: Nohti

Nohti so pomemben del naše zunanjosti. Odražajo našo skrb za higieno, prehranjevalne navade ter življenjski slog nasploh. 

Nohti

Težave z nohti so opozorilo, da je z našim telesom nekaj narobe. Lahko je povezano s pomanjkanjem vitaminov in mineralov, bolezenskimi stanji, slabo higieno ali pa kot posledica jemanja nekaterih zdravil. Te težave nastopijo največkrat v zimsko-pomladnem obdobju, ko nimamo na voljo svežega sadja in zelenjave, kateri vsebujejo ogromno pomembnih vitaminov in mineralov, ki jih naš organizem nujno potrebuje.  Posledica so tanki, razcepljeni, lomljivi nohti, lahko pa se pojavijo tudi beli madeži.  Zato je v tem obdobju še posebej pomembno, da skrbimo za  zadosten vnos vitaminov in mineralov in s tem dosežemo lepše in bolj urejene nohte.

ANATOMIJA NOHTA

Noht sestavlja nohtna plošča – ta je prozorna in debela 0,5 – 1,5mm, sestavljena pretežno iz keratina.

Nohtna matica  z delitvijo celic prispeva k tvorbi nohtne plošče. Del matice je viden na začetku nohta v obliki polmeseca in je malo svetlejši od ostalega dela nohta.

Nohtna posteljica predstavlja površino pod nohtom in prispeva k njegovemu nastanku. Nohtna plošča in nohtna posteljica sta v tesnem stiku in s tem preprečujeta vdor mikroorganizmov pod noht.

Proksimalna nohtna guba in lateralni nohtni gubi prekrivajo začetni del in oba stranska dela nohta.

Eponihij predstavlja nadaljevanje proksimalne nohtne gube, hiponihij pa se nahaja pod prostim robom nohtne plošče in se nadaljuje v kožo prsta. Nujna naloga je preprečiti vdor mikroorganizmom pod noht in s tem povezana tveganja za okužbo.

Naloga nohtov je, da varujejo zadnji členek prsta pred udarci, okrepijo občutek dotika in pomagajo pri prijemanju majhnih predmetov.

Na rast nohtov vpliva vegetativno živčevje, hormoni, prehrana, letni časi in še mnogi drugi dejavniki. Nohti na roki se zamenjajo v 4 do 6 mesecih, na nogi pa ta proces traja 12 do 18 mesecev, kar je trikrat več kot na roki. S staranjem se rast nohtov upočasni.

TEŽAVE Z NOHTI

Nohtne bolezni so pogoste in precej nadležne. Večino težav povezanih z nohti lahko odpravimo kar sami s pomočjo različnih pripravkov, ki se dobijo v lekarni brez recepta. Za nekatere bolj zapletene, pa je ptreben obisk pri dermatologu, ki nam predpiše nadaljnjo zdravljenje.

Pozorni moramo biti predvsem na spremembe v obliki in barvi nohtov, otekanje kože okoli nohtov in bolečino ter krvavitev. Obisk pri dermatologu moramo prav tako opraviti, če opazimo bele ali črne lise na nohtih ter odstopanje nohtov od nohtne posteljice. Med najpogostejše težave z nohti spadajo glivična obolenja, vraščanje, bakterijske okužbe nohtov, virusne bradavice…

Uporaba nekaterih lakov za nohte in odstranjevalcev lahko izsuši zgornje plasti in s tem pripelje do poškodbe nohtov. Piljenje povrhnjice povzroči mehanske poškodbe nohtov.

Bolezni, ki se lahko kažejo na nohtih:

 • Obolenja jeter ➡ beli nohti
 • Rdeča nohtna posteljica ➡obolenje srca
 • Rumena barva, zadebelitev, upočasnjena rast nohtov ➡ obolenje pljuč, revmatoidni artritis
 • Pordelost nohta ➡ sladkorna bolezen
 • Odstopanje nohta ➡ pomanjkanje železa

Najpomembnejši vitamiin in minerali za zdrave nohte so B kompleks, selen, vitamin A, vitamin C ter železo. Študije so pokazale, da jemanje biotina pripomore k izboljšanju trdnosti in debeline krhkih nohtov. Pomanjkanje selena pa povzroči bele lise na nohtih. Zanemariti ne smemo niti vloge esencialnih maščobnih kislin, ki so ključne za lepe nohte.

TRIKI ZA LEPE NOHTE:

 • Nohte na rokah in nogah nujno osušite po tuširanju, če jih ne to lahko privede do glivičnih in bakterijskih okužb.
 • Nohte strižite naravnost.
 • Obnohtno kožico vsakodnevno negujte z različnimi olji, kot je na primer arganovo ali ricinusovo olje.
 • Nohtov ne grizite!
 • Uporabljajte mikrokristalne pilice za piljenje nohtov.
 • Izogibajte se odstranjevalcem laka z acetonom.
 • Izvajajte redno manikiro.
 • V telo vnašajte zadostno količino vitaminov in mineralov.
 • Pogosto uporabljajte hranilno kremo za roke in nohte.

Viri

DiBaise M et. al. Hair, Nails, and Skin: Differentiating Cutaneous Manifestations of Micronutrient Deficiency. Nutr Clin Pract. 2019;34(4):490-503.

Lipner R et. al. Biotin for the treatment of nail disease: what is the evidence? J Dermatolog Treat. 2018;29(4):411-414.

 

 


Avtorica objave:

Dr.med.zn. Mateja Štempelj, direktorica in ustanoviteljica podjetja