Probiotiki – zakaj “čim več, tem bolje’ ne drži

31/01/2023Kategorija: Psihobiotiki

Tisti, ki delovanja probiotikov ne poznamo, se navadno odločamo na podlagi izkušenj naših prijateljev. Kako se še lahko odločamo? Je več probiotičnih sevov vedno dobro? Na kaj je dobro, da smo pozorni?

probiotiki

Je boljši tisti probiotik, ki vsebuje več različnih sevov ali tisti, ki vsebuje samo enega ali dva?

Na hitro bi lahko rekli, da tisti, ki vsebuje več različnih sevov. A ta odgovor ne drži, saj probiotični sevi niso vedno kompatibilni med seboj in lahko se zgodi, da so nekateri sevi tako agresivni, da uničijo druge seve. Na koncu se lahko zgodi, da bomo imeli v večsevnem probiotiku skupno manjše število sevov, kot v navadnem enosevnem probiotiku.

Kaj je najpomembnejše, ko izbiramo probiotik?

Daleč najpomembnejše je, da izberemo probiotik, ki ima klinične dokaze. To pomeni, da moramo preveriti katere seve vsebuje naš izdelek in potem preverimo ali za točno določeno kombinacijo probiotičnih sevov obstajajo klinične študije.

črevesne bakterije

PRIMER – Kako preverimo ali za določen probiotik obstajajo klinične študije?

Recimo, da proizvajalec na spletu/embalaži navaja, da izdelek vsebuje 2 seva, to sta:

  • Lactobacillus helveticus;
  • Bifidobacterium longum.

V iskalnik na spletu vpišemo imena teh dveh sevov in dodamo klinične študije (ali še bolje clinical trials), takole:

 Lactobacillus helveticus and Bifidobacterium longum and clinical trials

Za navedeno kombinacijo bomo našli 5 kliničnih študij, torej lahko trdimo, da obstajajo neodvisni znanstveni dokazi o delovanju te probiotične kombinacije.

Lahko pa bi se zgodilo, da seva Lactobacillus helveticus in Bifidobacterium longum med seboj ne bi bila kompatibilna in bi bil Lactobacillus helveticus precej bolj agresiven, zato bi Bifidobacterium longum v njegovi prisotnost propadel.

Kaj pa količina probiotičnega seva – ali je tudi pomembna?

Je pomembno ali imamo v izdelku 1 x 109, 5 x 109, ali 5 x 1010 bakterijskih kultur? Pomembno je, da izdelek vsebuje enako količino bakterijskih kultur kot jih je bilo v testirano v raziskavi, ki je dokazala učinek.

Kaj sploh pomeni številka 5 x 10?  

To pomeni, da izdelek vsebuje 5 milijard probiotičnih bakterij.

Če je v izdelku 1 sev, izdelek vsebuje 5 milijard probiotičnih bakterij enega seva.

Če je v izdelku več sevov, je vseh skupaj sevov 5 milijard. Običajno se ne navaja koliko je vsakega posameznega seva v celotni mešanici.

Število bakterijskih kultur je zelo pomembno in dobro je, da imamo v enem odmerku čim večje število bakterijskih kultur.

A tudi tukaj ne pozabite skupno število sevov ne pomeni nič, če:

  1. Izdelek nima kliničnih dokazov o učinku;
  2. Probiotični sevi niso med seboj kompatibilni in bo zaradi nekompatibilnosti del sevov propadel.

probiotični sevi

Kaj lahko torej zaključimo?

Najpomembnejši kriterij pri IZBIRI PROBIOTIČNEGA IZDELKA so neodvisni klinični dokazi o točno določeni kombinaciji sevov, ki jo izdelek vsebuje. Te dokaze najdemo na spletu, saj vse znanstvene in strokovne revije svoje izsledke objavijo na spletu.

Več kot najdemo neodvisnih znanstvenih ali strokovnih objav o določeni kombinaciji bolj je izdelek preskušen in bolj je zanesljivo njegovo delovanje.

 

VIRI:

Dinan TG et.al. The Microbiome-Gut-Brain Axis in Health and Disease. Gastroenterol Clin North Am. 2017 Mar;46(1):77-89.

Sarkar A et. al. Psychobiotics and the Manipulation of Bacteria–Gut–Brain Signals. Trends Neurosci. 2016 Nov; 39(11): 763–781.


Avtorica objave:

Dr.med.zn. Mateja Štempelj, direktorica in ustanoviteljica podjetja